login   |    register

135
Professional Pigment Colors

 

 

 

 MIG PRODUCTIONS : PROFESSIONAL PIGMENT COLORS

Pastels, iedereen kent ze, de meeste gebruiken ze. Er zijn er echter vele die problemen hebben om ze correct te gebruiken.

 

 De theorie 

(tekst : Mig Jimenez – vertaling : Dirk “bep” Lehaen)

Pigment is niets meer dan poeder. Dit poeder is hetzelfde als het poeder dat overal ter wereld gebruikt wordt om kleuren aan te maken. We kunnen dus zeggen dat pigment een basismateriaal is zoals rubber, petroleum, ijzer of steenkool. 
Met dit poeder produceert de industrie allerlei soorten van verf zoals enamels, acrylics, pastelkrijt, kleurpotloden etc. Het enige wat men nodig heeft om een bepaald type van verf te maken is een agglutinant bestanddeel. Olie is het agglutinant bestanddeel van olieverf, Arabisch rubber voor pastelkrijt … maar het pigment is altijd hetzelfde.
Pigment is afkomstig van verschillende mineralen zoals ondermeer magnesium, titanium en zink.
(zie foto)

De kwaliteit van pigment wordt bepaald door twee factoren :
1. de puurheid van het pigment dat bepaald wordt door de minerale oorsprong
2. de mate van fijnheid van het poeder : als het poeder dik is, heb je een slechte kwaliteit van het pigment.

Dit betekent concreet dat wanneer we poeder maken van pastelkrijtjes d.m.v. schuurpapier, we een slechte kwaliteit van pigment hebben omdat het gemengd is met het agglutinant bestanddeel. Dit is het voornaamste verschil tussen het pigment van MIG en pastelkrijt.

De techniek en het gebruik van poeders op een artistieke wijze in de modelbouwwereld is al zeer oud. Zelfs Verlinden gebruikte op een rudimentaire manier pastelpoeder op zijn modellen. Deze techniek is dus niet nieuw en wordt meestal gebruikt om effecten van stof te simuleren. Op dit moment worden pigments als een nieuwe ‘tool’ beschouwd in de modelbouwwereld. Vele bouwers gebruiken het al en sommige zweren erbij.

Wat is nu het geheim van pigment? Natuurlijk kunnen we naar de gespecialiseerde handel toestappen en een kilo Magenta kleur kopen voor 12 of 16 euro, maar in de meeste zaken verkopen ze enkel de basiskleuren. De modelbouwer heeft specifieke kleuren nodig voor zijn model. We kunnen niet gewoon blauw of geel gebruiken om stof of modder te simuleren. Dit betekent dat het geheim van de pigments niet ligt in het pigment zelf maar in de combinatie van pigmenten die gebruikt worden om de gewenste effecten te creëren. Daar ligt nu juist de moeilijkheid. Als de combinatie van pigmenten niet helemaal juist is, kan het resultaat op het model catastrofaal zijn.
Vergeet niet dat het belangrijkste van pigments de kleur is. En natuurlijk moet het pigment heel fijn zijn.
De effecten die kunnen bereikt worden zijn stof, modder, verse modder, roest, as, vuil, regenstrepen en wat je maar kunt bedenken.
(zie foto)


Er bestaan vele verschillende technieken om pigments toe te passen. Sommige zijn zeer gemakkelijk, andere zeer complex. Over het algemeen kan de modale gebruiker al snel behoorlijke resultaten verkrijgen. In feite kunnen de pigments de oude technieken voor stof en modder vervangen. Men verkrijgt hetzelfde resultaat in veel minder tijd. De modelbouwer die snel wil werken, of diegene die met weinig ervaring toch goede resultaten willen boeken, opteren voor pigments. Maar ook de ervaren bouwer kan de pigments combineren met zijn geliefde technieken.

De basistechnieken zijn :
1. direct gebruik
2. gecombineerd gebruik


 About the Author

About Mig Jimenez (Mig_Jimenez)
FROM: LA RIOJA, SPAIN / ESPAñA